Пролетната умора и депресиите започнаха да ни мъчат още през януари заради непрекъснатите температурни скокове. Лични лекари признават пред „Всеки ден", че през последните месеци са имали повече хора с отпадналост, умора, липса на апетит, потиснатост, необяснима тъга, главоболие и безсъние вместо болни от грип. Или иначе казано, сезонното емоционално разстройство тази година удари българите по-лошо от зимните вирусите.

Хората масово ще си доспиват на работното място, след като в края на март превъртим стрелките на часовника напред, твърдят личните лекарите. По думите им преминаването към лятно часово време на 26 срещу 27 март ще създаде дискомфорт на мнозина и ще отприщи опитите за самоубийство.

„Най-лабилни в този период са полицаи и началници, тъй като са подложени на огромен стрес", твърди д-р Кирил Свиленов. Освен ченгета и шефове от смяната на времето се оплакват и хората с по-лабилна психика, както и по-емоционалните и чувствителни личности. Те обаче не бива да бързат, да се тъпчат с антидепресанти или с мента, глог и валериана, а да дадат време на тялото и психиката си да се адаптират.

„Пациенти ми се оплакаха, че напоследък все по-трудно намират валериан в аптеките. Явно всички масово са започнали да го пият, с надеждата да преодолеят неразположението си. Научно е доказано обаче, че човешкият организъм се нуждае от две седмици, за да се нагоди към новия ритъм на работа и сън, т.е. поне до средата на април ще сме неадекватни. Лично аз очаквам пътните инциденти да зачестят, както и работните злополуки. Вероятно ще сме свидетели и на повече опити за самоубийство", уточнява и неврологът д-р Найден Младенов. По думите му всеки втори човек у нас в този период ще се чувства уморен, сънлив, разсеян, потиснат и обхванат от необяснимо чувство на тъга.

Данни от последното изследване на Световната здравна организация показват, че от сезонно емоционално разстройство - по-известно като пролетна умора, страдат 15% от мъжете и 20% от жените в света. У нас липсва статистика каква част от българите проявяват типичните за пролетната умора симптоми. Това състояние все още не се разглежда като болест и за него няма клинична пътека. Може би затова много хора го бъркат с настинка или грип.

В същото време последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи към здравното министерство показват, че у нас всеки ден поне 7-8 души правят опит да сложат край на живота си, като поне при двама това се увенчава с успех. Или иначе казано, около 3000 българи годишно посягат към въжето или хапчетата в домашната аптечка, а между 750 и 800 са успешните опити за самоубийство. Повечето от тях се регистрират през март и април, когато времето се затопли и превъртаме стрелките на часовника.

Личните лекари препоръчват хората да не предприемат самолечение - дори с витамини, преди да се посъветват с тях.

„Активността и жизнеността зависят от пет вещества, които влияят върху чувствата. Две от тях са серотонин и мелатонин. Основен фактор за техния синтез е светлината. Колкото по-силна и по-продължителна е тя, толкова повече нараства количеството на серотонина. Обратното важи за образуването на мелатонина. Затова през зимата, когато денят е по-къс и слънцето изгрява рядко, серотонинът е намален, а мелатонинът - увеличен. Със сигурност се знае, че слънчевата светлина „храни" мозъка със серотонин, както и че именно липсата на достатъчно слънце през зимата води до депресия и наддаване на тегло. Но човек не бива да се отчайва, защото пролетта сама носи лечението си", категоричен е д-р Младенов.

В предписанията на Световната здравна организация се казва, че най-доброто средство против сънливостта, потиснатостта и преумората е комбинацията от витамини А, С и Е. Съществуват обаче и други мнения. Родните специалисти например препоръчват съчетаването на витамините В1, В2, В6, В12, С и D с различни минерали. Приемът им обаче трябва да става след консултация с лекар, защото предозирането може да е опасно.

Другото важно нещо е движението - ако човек усети, че е потиснат, задължително трябва си измисли някакъв спорт, и то по възможност навън, а не във фитнес залата. Не трябва да обръща внимание на тези, които твърдят, че движението изтощава. Нашият свят е изграден именно от движеща се материя. Затова лекарите често повтарят, че физическото натоварване води до активизиране на всички жизнени процеси в организма, справяйки се идеално с пролетната умора и депресията.

 

От: vsekiden.com